Кулінарія

Як я готую гарячий борщ

Я навчилася готувати цей суп у свекрухи. Це її рецепт, і я його вважала все життя класичним варіантом. Надалі, я сама зраджувала цей спосіб приготування. Не завжди дотримувалася порядок закладки овочів, так і часто не пассировала їх. А іноді варила і пісним, на овочевому бульйоні, без м’яса.

Покажу, як готую цю страву. Звичайно, Ви можете варити його по-іншому. І мені хотілося б дізнатися, як це робите Ви. Так що, пишіть в коментарях, діліться своїми рецептами.

Для приготування і борщів зелених потрібно:

  • Свинина – 400 г
  • Картопля – 3-4 шт.
  • Морква – 1/2 шт.
  • Цибуля – 1/2 шт.
  • Буряк – 1 шт.
  • Розсіл огірковий – 1/2 ст.
  • Приправи – 1/2 ст. л
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Рослинне масло – 2-3 ст. л.
  • Томатна паста – 2 ст. л
  • Часник – 2-3 зубчики

Огірковий розсіл я взяла від маринованих огірків. У ньому багато спецій і приправ. Хороша пропорційність солі і цукру. До того ж є оцет, який дозволить буряках зберегти насичений бордовий колір.

Замінити розсіл можна 1 чайною ложкою 9%-го оцту або 1 столовою ложкою лимонного соку. Ви можете зменшити або збільшити цю кількість, залежно від цукристості буряка і своїх уподобань.

Замість приправ можна використовувати зелень кропу і петрушки. І додати їх в самому кінці варіння. У мене свіжої зеленушки під рукою не виявилося. От я і взяла суміш перців і овочів.

Починаю процес приготування їжі з бульйону. Шматок свинини укладаю в каструлю з водою і ставлю на плиту. На середньому вогні варю м’ясний бульйон.

Починаю з варіння бульйону.

Поки м’ясо вариться, готую засмажку. Спочатку в невеликій кількості олії обсмажую поросяти, ягняти цибулю до прозорості.

На крупній тертці натерла моркву. Коли цибуля підсмажиться, викладаю її в сковороду. Змішую з цибулею і продовжую пасерувати овочі до золотистого кольору.

Обсмажую в олії спочатку цибулю, потім моркву.

Коли морква обсмажилася, додаю томатну пасту. Вона у мене в замороженому вигляді. Відрізаю шматок, обсягом, приблизно дві столові ложки і кладу в сковороду до овочів. Коли паста відтане, змішую його з морквою та цибулею. І трохи прожариваю.

Додаю томатну пасту.

Ось зажарка готова. Знімаю її з вогню. Даю трохи охолонути і перекладаю в миску, щоб звільнити сковороду.

Зажарка готова.

А тепер зайнялася буряком. Натерла на крупній тертці. Буряк – головний компонент в супі і її має бути багато.

У розігріту сковороду додаю трошки олії. І поміщаю туди ж подрібнений овоч. На середньому вогні, періодично помішуючи, обсмажую майже до готовності.

Тепер обсмажую буряк.

М’ясо майже готове. У киплячий бульйон закладаю нарізану картоплю. Продовжую варити на середньому вогні. Картопля має зваритися.

Кладу картоплю в бульйон.

І повертаюся до буряка. Вона вже обсмажена, стала м’якою. Вливаю в сковороду розсіл і парю подрібнений овоч в цьому маринаді до того моменту, поки майже вся рідина не випарується. Коли процес завершиться, знімаю з плити.

Додаю в буряк розсіл.

Картопля в бульйоні вже зварився і став м’яким. Тепер починаю додавати тушковані овочі. Першою кладу буряк. Перемішує вміст.

Коли картопля звариться, кладу в каструлю буряк.

На цьому етапі, а саме перед закладкою буряків, можна вийняти з каструлі готове, зварене м’ясо, щоб воно не забарвилося в коричнево-бордовий колір.

Як тільки бульйон почне закипати, кладу в каструлю морквяно-цибулеву засмажку. Теж все перемішую і даю рідини злегка закипіти.

Слідом за буряками додаю засмажку.

Потім доливаю воду до самого верху. На середньому вогні доводжу до невеликого кипіння. Овочі вже м’які і проварені. Суп майже готовий.

Як тільки рідина починає закипати, всипаю приправи, кладу лавровий лист. Додаю сіль. Ще кладу дрібно порубаний часник. Всі злегка перемішую і продовжую варити ще хвилин десять.

Кількість зубчиків часнику умовне. Ви можете покласти і побільше, а можете не класти зовсім. Але з часничком суп все-таки смачніше і ароматні.

Додаю спеції, часник і лавровий лист.

Доварив до готовності, знімаю борщ з плити, накриваю кришкою і даю йому настоятися хвилин 10-15. Після цього його можна подавати до столу.

А зварене м’ясо ріжу шматочками. Його я додаю в кожну тарілку. Але можна і всі нарізані частини відправити назад в каструлю. Тільки зробити це потрібно до закінчення варіння.

Борщ готовий.

Ну ось і готовий суп. З задоволенням розливаю його по тарілках. Додаю м’ясні шматочки і подаю до обіднього столу. Не забуваю поставити на стіл і сметану. З нею ще смачніше.

Розливаю по тарілках і несу до столу.

Дуже апетитне і ароматне перше вийшло. Моя улюблениця буряк не підвела. І колір яскравий і соковитий дала, і смак незвичайний. Наваристий бульйон вийшов. Спеції, часник і лавровий лист додали свої особливі відтінки. Вдався супец, вдався!

Борщ багато в чому схожий на борщ, адже в ньому присутні ті ж інгредієнти, крім капусти. У ньому також багато овочів. Сам суп густий і ситний. Одним їм наїстися можна. І смакота ще та! Ще й добавки захочеться.